Familie Vinceprins heeft in hun leven menig kasteel gezien. Uiteraard komt dat voort uit ons 'prinsen' bestaan zoals de naam Vinceprins u wellicht al doet vermoeden. Maar het kasteel wat we nu wilde zien was zeker de moeite waard. Het is één van de mooiste kastelen in Duitsland. Dus gingen we op pad met de Electric Vehicle Vinceprins (EV-V). Bijna 2 uur moesten we rijden naar Wierschem. Van daaruit een parkeerplaats vinden (waarbij we een parkeerkaartje kregen van een dame die de parkeerplaats ging verlaten ... er zijn echt wel goede Duitsers) en via de looppaden afdalen naar het dal richting 'Burg Eltz'.
Het bleek een barre tocht te worden. De voortekenen beloofden al niet veel goeds: geen eten en drinken bij ons, warm met een hoge luchtvochtigheid, geen harnas met schild en lans, het ijzeren paard met 220 PK hadden we zojuist achtergelaten op de parkeerplaats .... kansloos waren we tegenover rovers op ons pad in het dal op weg naar Burg Eltz.
looproute van de barre tocht naar Burg Eltz
Je kon niet veel zien vanaf de paden in het bos. In de verte hoorde je een lager gelegen beekje stromen maar zien kon je ze niet. Na vele stappen, zweten en afzien kwamen we op een gegeven moment voorbij een bocht. Was dat Burg Eltz? Op de foto's zag Burg Eltz er anders uit. Zo te zien was het één of andere ruïne.
bron: foto Vinceprins® - ruïne doemt op
Mentaal moesten we alle zeilen bij zetten om toch door te gaan. We wisten dat we er bijna waren. En toen gebeurde het ..... na de volgende bocht in het pad doemde Burg Eltz op. Wat is ze mooi!
bron: foto Vinceprins® - aangekomen bij Burg Eltz
Burg Eltz is prachtig. Zie de mooiste foto's die Vinceprins gemaakt heeft in de onderstaande compilatie:
bron YouTube compilatie: foto's Vinceprins®
Tijdens de rondleiding binnen in (een deel van) het kasteel mochten er absoluut geen foto's gemaakt worden. De rondleidende gids, in englischer Sprache, zag hier streng op toe. Zo werd ook een telefonerende meneer even terecht gewezen door de gids. Voor Vinceprins was de gids een echte ridder. Ik heb zijn gegevens voor het geval hij bij mijn kasteel in loondienst wil.
Om mijn blog lezers een indruk te kunnen geven van de prachtige kamers die we hebben gezien heb ik van de officiële Burg Eltz website (https://burg-eltz.de) een aantal foto's verzameld. Een bezoek is echt de moeite waard!
[klik op de afbeelding voor een vergroting]
bron: https://burg-eltz.de
Eén ding viel mij al op tijdens het bezoek: de plaats van de ruïne waar ik het eerder in dit bericht over had, daar is iets mee. De ruïne bevindt zich dichtbij Burg Eltz maar is vanuit Burg Eltz helemaal niet goed bereikbaar. Wat had de ruïne dan voor nut en doel? Dat maakte mij nieuwsgierig!
[klik op de afbeelding voor een vergroting]
bron: foto's Vinceprins® - de ruïne nabij Burg Eltz
Als het niet om privacy gaat is Google je vriend om online informatie te zoeken over een mogelijke link tussen de ruïne en Burg Eltz. Al snel popte er een Wikipedia link naar voren met de naam van de ruïne: 'Trutz-Eltz'. Opvallend is de link die in de naam van de ruïne zit: 'Eltz'. Dus er is een link tussen beide objecten! Toen vond ik een interessant bouw archeologisch onderzoek. Na dit rapport door Google translate gehaald te hebben blijkt de ruïne Trutz-Eltz rond 1331 te zijn gebouwd. Het was een belegeringskasteel!
Het kasteel Trutz-Eltz werd door aartsbisschop Baldwin uit Trier gebouwd als belegeringskasteel tegen het kasteel van de Heren van Eltz als onderdeel van de Eltz vete, die duurde van 1331 tot 1336. Samen met de vrije keizerlijke ridders en heren van Waldeck, Schöneck en Ehrenberg (Ehrenburg) verzette de eerbiedwaardige familie von Eltz zich tegen Baldwins territoriale beleid. In totaal vormden 21 edelen een gezamenlijke beschermende alliantie tegen de keurvorst. Na het mislukken van een directe aanval op kasteel Eltz - dat tot op de dag van vandaag nooit met geweld is veroverd - liet aartsbisschop Baldwin het belegeringskasteel al in 1331 bouwen op een strategisch gunstig gelegen nabijgelegen rots.
1. Burg Eltz - 2. ruine Trutz-Eltz - 3. versterking van de ruïne (vrijwel geen overblijfselen meer aanwezig) - 4+5. torenspitsen
Bron: Bauarchäologische Untersuchungen zur Trutz-Eltz door Olaf Wagener en Achim Scmidt
'Die Belagerung der Burg Eltz durch Erzbischof Balduin von Trier während der Eltzer Fehde (1331-1336)'
De belegering om Burg Eltz te veroveren duurde twee jaar, waarin aartsbisschop Baldwins' mannen de aanvoerroutes afsneden en het kasteel herhaaldelijk bombardeerden met stenen d.m.v. katapulten (blijden). Vondsten ter plaatse bewijzen dat militaire vuurwapens, de zogenaamde ‘vuurpotten’ of ‘pijlgeweren’ voor het eerst op Duits grondgebied werden gebruikt. Nadat de vete in 1333 was beslecht, bleef ruïne Trutz-Eltz in het verzoeningsverdrag van 1336 genoemd als het ‘nieuwe’ kasteel, bestaan (het vredesverdrag legaliseerde feitelijk het gebouw van aartsbisschop Baldwin) en in 1337 ging het als leengoed over aan Baldwins voormalige tegenstander Johann von. Eltz.
Nadat de ruïne Trutz-Eltz kort na de vete zijn belang verloor, werd het kasteel nooit verwoest, maar werd het niet langer onderhouden en raakte vervolgens in verval. Een document uit 1453 beschrijft het kasteel als “voorheen onbewoond en daarom verwoest en vergeten”. Tegenwoordig is Trutz-Eltz een “onbeveiligde ruïne in progressieve achteruitgang”. In de kasteelruïne zijn naast enkele funderingsmuren alleen de circa 10 meter hoge resten van de woontoren bewaard gebleven. De kasteelruïne is eigendom van de graven van Eltz
In het bouw archeologisch onderzoek naar Trutz-Eltz van Olaf Wagener en Achim Scmidt gaat men dieper in op de constructie en ligging van ruïne Trutz-Eltz (link download het rapport in PDF). Enkele fotofragmenten uit hun onderzoeksrapport zie je hieronder.
[klik op de afbeelding voor een vergroting]
Bron: Bauarchäologische Untersuchungen zur Trutz-Eltz door Olaf Wagener en Achim Scmidt
'Die Belagerung der Burg Eltz durch Erzbischof Balduin von Trier während der Eltzer Fehde (1331-1336)'
In het onderzoeksrapport zag ik de foto van de stenen die mogelijk werden gebruikt om weg te slingeren met de blijde (katapult) om de kasteelmuur van Burg Eltz te vernielen zodat de mannen van aartsbisschop Baldwin het kasteel konden belegeren. Zie de foto hierboven, afbeelding rechtsonder. Het kwartje viel van wat ik die middag had gezien op een binnenveld van het Burg Eltz complex. Ronde stenen die bij elkaar verzameld waren! Zouden die weggeslingerd zijn vanuit de ruïne naar Burg Eltz? Nog zoveel vragen ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten