dinsdag 12 februari 2008

EAD-serveerder.

Sinds 1990 volgt Vinceprins reanimatielessen. De één spaart postzegels, de ander speelt met treintjes en ik heb als hobby reanimeren. Mijn favoriete reanimatiepartner is (gelukkig) nog steeds "Rescue Anne". Reanimeren doe je immers met z'n tweeën (of drieën). Voor het echie heeft Vinceprins het gelukkig nog nooit hoeven toe te passen.

Afgelopen januari, toen ik voor de jaarlijkse herhalingsles terugkwam, vertelde de instructeur mij dat het overlevingspercentage door het toepassen van een AED-apparaat bij iemand met een circulatiestop maar liefst 71% bedraagt. (Enkel reanimeren geeft een overlevingskans van ca. slechts 5%) De moeite waard dus om er een AED cursus bij te doen dacht Vinceprins zo....

Het zit zo: na één circulatiestop is de patiënt normaalgesproken ca. 4 tot 6 minuten klinisch dood (voorheen wel schijndood genoemd) Deze klinische dood is omkeerbaar. Na de klinische dood doet de biologische dood haar intrede. Deze is niet omkeerbaar. Met reanimatie kan je de klinische dood verlengen tot maximaal ca. 25 minuten. Tijd, welke benodigd is om professionele hulp te laten komen die de patiënt na aankomst verder kan helpen om te overleven.

Wanneer iemand een hartinfarct heeft dan is de kans aanzienlijk dat deze persoon enkele minuten na het infarct een circulatiestop krijgt door een fibrillerend hart (ongecontroleerd samentrekken van de hartspieren). Dit ontstaat doordat de signalen, welke worden doorgegeven via de zenuwen naar de hartspieren, niet meer (goed) aankomen bij het afgestorven gedeelte van het hart waardoor er een soort signalenopstopping ontstaat. Het zenuwcentrum van waaruit dit wordt geregeld (de sinusknoop) raakt daardoor ontregeld waardoor de hartspieren ongecontroleerd gaan samentrekken en het hart haar pompfunctie verliest.

Aangezien 80% van alle circulatiestoppen te wijten is aan een fibrillerend hart wat enkel door een Automatische Externe Defibrillator (AED) is op te heffen is het geen overbodige luxe en begrijp ik nu dat dit item 'hot' is en men tracht deze (kostbare) apparaten in de meeste openbare gebouwen te plaatsen.

Om als leek het apparaat te bedienen lijkt me lastig. Tevens moet het in combinatie gebeuren met reanimeren. Want hoe lang duurt het voordat iemand een AED apparaat gehaald heeft?

Hoe luidde de slogan ook alweer? AED laat je niet in de steek.....

Geen opmerkingen: